Ako vybrať fondue?

Máte radi príjemné večery s rodinou alebo s priateľmi? K rozprávaniu sa hodia drobné pochutiny a ideálny je na to stále viac populárnejší fondue set. Z akých druhov si môžete vyberať a na čo je dobré sa pri výbere zamerať?

Máte radi príjemné večery s rodinou alebo s priateľmi? K rozprávaniu sa hodia drobné pochutiny a ideálny je na to stále viac populárnejší fondue set. Z akých druhov si môžete vyberať a na čo je dobré sa pri výbere zamerať?

Doba čítania 5 min.
Klára, redakcia Heureka.sk

Druhy fondue

Čokoládové fondue

  • Pravdepodobne najobľúbenejší variant fondue

  • Poteší predovšetkým deti, ktorým tak môžete pripraviť zaujímavé občerstvenie na detskú párty

  • Najčastejšie sa do rozpustenej čokolády namáčajú kúsky ovocia, pečiva alebo marshmallow

  • Namočené kúsky v čokoláde môžete následne obaliť ešte v posýpke, napr. z orieškov

  • Pokiaľ budú pri fondue sedieť a konzumovať len dospelí, môžete čokoládu na fondue ochutiť kvapôčkou likéru alebo kávy

  • Naozajstných milovníkov čokolády poteší tiež čokoládová fontána

Syrové fondue

  • Pôvodný variant tohto jedla

  • Používa sa mix 2 a viac rozohriatych syrov

  • V zmesi sa namáčajú väčšinou kúsky pečiva, zeleniny alebo mäsa

  • Syr je možné rozpúšťať vo víne, vzniknutú zmes je potom dobré ochutiť muškátovým orieškom

  • Misku na syrovú zmes odporúčame najprv potrieť cesnakom

  • Pre urýchlenie rozpúšťania syra je dobré rozpustiť si ho najprv na platničke, a potom umiestniť na stôl na konzumáciu

Mäsové fondue

  • Vhodné pre kvalitné mäsá, ideálne bravčového, kuracieho, hovädzieho, ale aj rybieho

  • Mäsové fondue môžete pripravovať buď v horúcom oleji, alebo vývare – tento typ pochádza pravdepodobne z Ázie a je vhodný predovšetkým pre rybie mäso

  • Mäso je dobré ešte pred prípravou naložiť do zmesi korenia

  • Na podávanie sa hodia vaše obľúbené omáčky a ako príloha zeleninový šalát

  • Príprava tohto typu fondue je najviac časovo náročná, počítajte teda s tým, že sa večera celkom pretiahne

Dôležité parametre

Zdroj tepla

Sviečka

  • Používa sa najčastejšie pri malých keramických nádobách

  • Ideálna na rozpúšťanie čokolády

  • Výhrevnosť čajovej sviečky je veľmi malá, preto nie je vhodné používať ju napr. na rozpálenie oleja

Horák

  • Liehový alebo plynový horák sa často používa na rozpálenie oleja

  • Ideálne spojenie je s nerezovými nádobami

  • Pri manipulácii s horákom dbajte na vysokú opatrnosť

Elektrina

  • V poslednej dobe veľmi rozšírený variant

  • Veľkou výhodou je možnosť regulácie teploty

  • Tento typ fondue však môžete používať len v blízkosti elektrickej zásuvky

Zdroj tepla

Výhody

Nevýhody

Sviečka

Navodí príjemnú atmosféru

Slabá výhrevnosť, vhodná len na rozpúšťanie čokolády

Horák

Vhodný na rozpálenie oleja alebo syra

Vyžaduje vysokú mieru bezpečnosti pri používaní

Elektrina

Umožňuje regulovať teplotu

Možno používať iba v blízkosti elektrickej zásuvky

Veľkosť

Zodpovedá počtu stravníkov, ktorí budú fondue konzumovať. Jedná sa predovšetkým o veľkosť misky a tiež o počet príslušenstva (vidličiek, lyžičiek,...). Malé sety fondue sú vhodné pre 2–4 osoby, stredné až väčšie uspokoja až 6 ľudí. Veľké sety, väčšinou elektrických fondue, sú vhodné pre početnejšie skupinky ľudí (8–10 stravníkov).

Materiál

V rámci jedného modelu alebo fondue setu sa môžete stretnúť s kombináciou nasledujúcich materiálov:

  • Keramika – vhodná pre syrové a čokoládové fondue, keramika sa zahrieva rovnomerne a tiež tak vedie teplo, navyše je odolná voči poškriabaniu vidličkami alebo iným riadom, pozor si dajte na prudké teplotné rozdiely, keramika by v tomto dôsledku mohla popraskať

  • Nerezová oceľ – ideálna na prípravu fondue v oleji alebo vývare, nie je vhodná pre čokoládové alebo syrové fondue, pretože nevedie teplo rovnomerne a mohli by vzniknúť horúce miesta, na ktorých by mohlo dôjsť k spáleniu

  • Plast – výnimočne sa môžu vyrábať fondue z tvrdého a tepelne odolného plastu, minimálne varná nádoba by mala byť vyrobená z kovu alebo nerezu

  • Liatina – univerzálny materiál, ktorý je možné použiť na všetky typy fondue, navyše je pomerne ťažký a tak vyniká svojou stabilitou, liatina znesie vysoké teploty a teplo vedie rovnomerne (vďaka tomu nehrozia pripálené miesta)

Nerezové fondue s horákom je ideálne na prípravu mäsových dobrôt

Nevyhnutné príslušenstvo

Váš fondue set by nemal byť ochudobnený o nasledujúce príslušenstvo:

  • Vidličky alebo lyžice – primárne slúžia na napichovanie potravín, ktoré si namáčate v zmesi, väčšinou bývajú farebne odlíšené, aby si ich stravníci medzi sebou nepomiešali

  • Misky alebo tanieriky – servírovací riad

  • Veko – slúži buď na uchovanie zmesi na ďalšie použitie, alebo na ochranu stravníkov pred prskajúcim olejom

  • Madlá – zaručia bezpečnú manipuláciu s fondue sadou

Rady a tipy na záver

Recept na fondue

Klasikou sú syrové fondue, ktoré musí vyskúšať každý, kto si fondue sadu zaobstará.

  • Misku na fondue najprv vymažte cesnakom, nalejte do nej víno a priveďte k miernemu varu.

  • Zmes nastrúhaných syrov, najlepšie ementál, comté alebo Gruyéra, premiešajte s lyžicou kukuričného škrobu.

  • Postupne zašľahávajte zmes syrov k vínu a za stáleho miešania nechajte syry úplne rozpustiť.

  • Akonáhle vám vznikne jemná jednoliata hmota, okoreňte štipkou muškátového orieška a bielym korením.

  • Podávajte s kúskami pečiva, zeleninou alebo ovocím.

Party so syrovými fondue je ideálna v zimných mesiacoch

Ako si vychutnať fondue a neprísť k úrazu

Pri príprave fondue sa držte niekoľkých jednoduchých pravidiel.

  • Malé deti nenechávajte samotné s fondue sadou, mohli by sa popáliť alebo na seba sadu prevrhnúť a obariť sa.

  • Dbajte na zvýšenú opatrnosť pri manipulácii s horúcim olejom.

  • Pri príprave mäsového fondue dajte pozor na dostatočnú prepečenosť mäsa, aby nezostalo surové.

  • Horák nikdy nesfukujte, ale oheň uduste priložením viečka.

  • Vždy sa riaďte pokynmi od výrobcu.